לכולנו יש אמונות מגבילות שאם לא נתגבר עליהן, הן ימנעו בעדינו להשיג יעדים שאנחנו רוצים להשיג בחיים ולמצא את מלוא הפוטנציאל שלנו. זה לא פשוט לזהות מהן האמונות המגבילות שלנו בגלל שאנחנו לפעמים פשוט מאמינים שהן אמיתות רגילות לכל דבר. על מנת לזהות את האמונות המגבלות צריך לצאת מגבולות ההיגיון שלנו. עם זאת, אפשר עם קצת הבנה ועזרה למצוא את האמונות המגבילות. בדרך כלל הן מלוות במילים כמו "חרדה", "כלוא", "תקוע", "יותר" וכו'... אבל ברגע שמזהים אמונה מגבילה אחת, נוכל למצוא אותה בעוד מקומות בחיינו.
אם יוצא לכם להגיד לעצמכם "אני לא יכול לעשות X" במקרים רבים זוהי רק הנחה, ולפעמים היא הנחה מוטעית. יכול להיות שניסיתם לעשות משהו בעבר ונכשלתם, אך אין זה אומר שלעולם תיכשלו ולכן אמונות כאלו שנוצרות, הן לפעמים רק תוצאה של אירוע חד פעמי או אמונה שנכנסה אליכם כתוצאה מחוויה כלשהי. תמיד כדאי לפקפק בהנחות שלכם, כי גם במקרים שהם היו נכונים בעבר, אף אחד לא אומר שהם עדיין נכונים להיום.
זה תמיד מזכיר לי את הסיפור על הפיל הקטן שכשהיה קטן וגדל בקרקס, הוא חובר ליתד. במשך תקופה ארוכה הוא ניסה להשתחרר מהיתד אך ללא הצלחה עד שהתייאש והפסיק. במשך השנים דגל הפיל והפך לענקי, אך הוא עדיין מחובר ליתד. סביר להניח שעכשיו כשהוא גדול הוא יכול לתלוש את היתד בקלות, אבל הוא לא יגלה את זה, מכיוון שהוא ניסה כל כך הרבה פעמים שכבר התייאש. ההנחה שלו אמנם הייתה נכונה בעבר, אבל דברים השנתו.
לפעמים לא מדובר ביכולת שלכם לעשות משהו, אלא בהאם כדאי לכם לעשות משהו או לא. במקרים רבים אנשים יקבלו החלטה מסוימת בגלל שהיא נראית להם הדבר הנכון לעשות, אבל למעשה זו אולי לא הבחירה האידיאלית. מאמנת אישית בתחילת דרכה נתנה את שירותיה בתור התחלה בחינם ויום אחד הציעו לה להתחיל לגבות כסף. "לא כדאי" היא ענתה. וכשנשאלה מי אמר לה שלא כדאי היא פשוט ענתה "אני חושבת ככה". ובכן, שיקול הדעת הזה יכול להשתנות והוא אכן צריך להשתנות בשלב מסוים. ומתי זה יקרה? עכשיו? מחר? פקפקו בשיקולי הדעת שלכם לעתים, כי כמו שאמרנו מקודם, דברים משתנים.
במשך השנים אנחנו שומעים הרבה דברים על עצמנו. ילד קטן ששומע שהוא לא חכם עלול לגדול ולהאמין בזה. הרבה משפטים כמו "אני לא טוב ב-X" צמחו עם השנים, בין אם בגללנו ובין אם בגלל אנשים אחרים. לפעמים עדיף לשאול את עצמנו את השאלות האלו שוב ושוב ולענות מבלי לחשוב יותר מדי. התשובות האמיתיות נמצאות ב'שלוף' כשבאמת רוצים לדעת את התשובה ולא כשעונים על אוטומט, במיוחד כשמדובר על שאלות שאנחנו שואלים את עצמנו לעתים תכופות ולא טורחים לפקפק בהן.
לעתים הרגש הוא הפתח הקטן שמגלה לנו את העולם של האמונות המגבילות שלנו. במקרים רבים חרדה למשל, היא תופעת לוואי לאמונות מגבילות. מה גורם לכם לחרדה? מה מפחיד אתכם? ממה אתם דואגים? השאלות האלו יכולות להוביל אתכם לכל כך הרבה תשובות שכשתגלו את מקורן, תראו שאין לכם הרבה ביסוס אובייקטיבי לגביהן.
רבים מאיתנו חוטאים בהשוואות מול אנשים אחרים, אבל זה לא הדבר הדברי והנכון לעשות. כשמאמן אישי שומע הרצאה של מאמן אישי אחר הוא יכול לחשוב "זה היה נהדר! ממש נהניתי!" אך מאמר אחר יחשוב "למה אני לא יכול לדבר ככה? אני לא אוכל להיות ככה לעולם... למה בכלל לנסות?". כן, זה קורה כמעט לכולנו, אך אין שום מקום להשוואות בין אדם לאדם. יש הרבה דברים שצריך לקחת בחשבון כשעושים השוואות, בסוף יכול להתברר שהוא בעל 10 שנות ניסיון ואתם בתחום רק 5 ימים, אך גם אז זה לא באמת תורם במשהו. כל אדם יכול להיות מוצלח בזכות עצמו ולהגיע להישגים גבוהים כאלו או אחרים, אם תתייאשו מלכתחילה בגלל השוואות כאלו או אחרות, הסיכויים שלכם רק ירדו.
עכשיו אחרי שקראתם, שאלו את עצמכם את כל השאלות שדוברו במאמר ונסו לענות. זו התחלה טובה כדי להתגבר עליהן, אך אל תשכחו שזהו תהליך ארוך ודורש מכם הרבה משמעת עצמית ואומץ.